Mindent a céges felelősségbiztosításról

A céges felelősségbiztosítás a váratlan helyzetekre nyújt anyagi megoldást. Hibát bárki követhet el, azonban nem mindegy, hogy ki rendezi az okozott kárt! 

Még a legjobb szakember is követhet el hibát a munkájában, ez ellen sajnos nem lehet mit tenni, viszont érdemes rá felkészülni. Hogy hogyan? Céges felelősségbiztosítással!

A céges felelősségbiztosításokat két fő csoportra különíthetjük el, és természetesen ezeken belül még több fajta biztosítást különböztethetünk meg. A két fő csoport a szakmai és az általános felelősségbiztosítás. 

A szakmai felelősségbiztosításról

Ez a biztosítás kifejezetten valamilyen szakmai szolgáltatásnyújtás közben a szolgáltatást igénybe vevőnek okozott kár megtérítésére szolgál. A szakmai felelősségbiztosítás olyan szakmák esetében köthető, amelyeknél már egy kis hiba is nagyobb horderejű, ezért ezek a biztosítások mindig speciálisak, az adott szakmára szabottak. Bizonyos területeken az állam kötelezően elő is írja a biztosítás kötését.

A leggyakoribb területek, szakmák, melyeknél szinte elengedhetetlen vagy kötelező a szakmai felelősségbiztosítás: egészségügy (orvosok és más szakdolgozók számára is), mérnökök, tervezők, felelős műszaki vezetők, kivitelezők, fuvarozók, szállítmányozók, könyvelők, IT tanácsadók, üzletviteli tanácsadók.

vállalkozói felelősségbiztosítás kalkulátor

A szakmai felelősségbiztosításra remek példa az orvosok számára szükséges biztosítás (ami egyébként kötelező is). A műhibapereknél nem ritkák a milliós nagyságrendű kártérítések, amit, ha az orvosnak nem lenne érvényes felelősségbiztosítása kötve, akkor saját zsebből kellene fizetnie. Ez a páciensek számára is előnyös és megnyugtató, hiszen tudják, hogyha hiba csúszik a kezelésükbe, akkor a biztosító megbízhatóan meg fogja téríteni a kárukat.

Az egészségügy területnél maradva jó tudni, hogy nem csak az orvosoknak van szükségük felelősségbiztosításra, hanem a többi egészségügyi dolgozónak is, mint például ápolók, asszisztensek vagy gyógyszerészek. Az ő hibájuk miatt keletkező kár sajnos ugyanúgy elérheti a milliós tételt is.

Mit takar az általános felelősségbiztosítás?

Ez egyéni vállalkozóként vagy cégként köthető, bármilyen területen. Nem kötelező megkötni, de mindenképp érdemes végig gondolni, hogy szükség lehet-e rá.

Ehhez az alábbi szempontokat kell megvizsgálni:

  • kiknek szeretné a termékét eladni vagy a szolgáltatását nyújtani?
  • milyen konkrét szolgáltatást vagy terméket kínál?
  • a kínált szolgáltatás vagy termék okozhat-e kárt, ha igen, hozzávetőleg mekkorát?
  • egy esetleges kártérítés milyen hatással lenne a cégre, például csődbe vihetné-e?

vállalkozói felelősségbiztosítás kalkulátor

Az általános felelősségbiztosítás viszonylag jól személyre, pontosabban cégre szabható. Számos további elemmel lehet kiegészíteni, például munkáltatói, szolgáltatói, termékfelelősség vagy környezetszennyezési felelősségbiztosítással. Szinte nincs olyan igény, amire ne lehetne megtalálni az ideális biztosítást, ezért érdemes tájékozódni, és addig keresni, amíg megtalálja a tökéletes megoldást vagy a különféle biztosítások legjobb kombinációját.

Cégünk ebben segít Önnek. Bármilyen vállalkozásról van szó, a Hungarorisk Kft. csapata készséggel áll rendelkezésére és megtalálja azt a biztosítót és biztosítást, ami tökéletesen lefedi az igényeit, és a szerződés érvényességi ideje alatt mindvégig számíthat a képviseletünkre.

Amennyiben céges felelősségbiztosítást szeretne kötni, forduljon hozzánk bizalommal és érdeklődjön a lehetőségekről! Munkatársaink várják megkeresését a megadott elérhetőségeinken, és mindenben felmerülő kérdésére szívesen válaszolnak!