Mire jó a felelősségbiztosítás?

A felelősségbiztosítási védelem,abban az esetben hasznos, ha  cége kárt okoz másnak, és az okozott kárt megtérítésre jogszabály kötelezi. Ilyen esetekben a kárt a biztosító rendezi cége helyett. A felelősségbiztosítás segítséget nyújt továbbá a cégével szemben fellépő, alaptalan kártérítési igények elhárításában.

Mi a felelősségbiztosítás területi hatálya?

A felelősségbiztosítás vonatkozhat a Magyarországon, illetve külföldön okozott károkra is, attól függően, hogy magyarországi, európai vagy egész világra kiterjedő biztosítási szerződést kötött a vállalkozás.

Milyen esetekben véd az általános felelősségbiztosítás?

Az általános felelősségbiztosítás olyan esetekre nyújt fedezetet, amikor a jogi személy, vele szerződésben nem álló jogi, vagy természetes személynek okoz dologi vagy személyi sérüléses kárt. Tipikus általános felelősségbiztosítási esemény például, ha az üzletünk előtt egy járókelő nekünk felróható okból elcsúszik, vagy a cég ügyfele a vállalkozás területén elesik a síkos padlón. Itt tehát alapvetően az ingatlan üzemeltetésével összefüggő károkat térítik a biztosítók.

Milyen védelemmel egészíthető ki a felelősségbiztosítási szerződés?

A megfelelő védelemhez a vállalkozás tevékenysége és a működés körülményei szerint számos kiegészítő felelősségbiztosítási fedezet lehet szükséges.

Munkáltatói felelősségbiztosítás:


Ez a leggyakoribb felelősségbiztosítási esemény, ilyen károkkal találkozunk a legtöbbször, mégis azt látjuk, hogy sik vállalkozásnál nincsen megfelelő védelem ezen esetekre.
Munkáltatóként a munkavállalókat ért munkabaleset esetén, a céggel szemben érvényesített igényekre vonatkozik ez a felelősségbiztosítás. Nem csak a munkavállalói kártérítési igények, de az OEP és a Nyugdíjfolyósító Intézet esetlegesen továbbhárított költségei is térülnek ebben a biztosítási körbe.  Minden eset ide tartozik, amikor a Munkavállaló a munkahelyen balesetet szenved és kártérítési igényt fogalmaz meg a munkáltatóval szemben.

Szolgáltatói felelősségbiztosítás 

Amennyiben szolgáltatást nyújtunk, a munka során a megrendelőnek okozott károkat téríti meg a biztosító. Elsősorban vagyoni és személyi sérüléses károkra vonatkozik ez a fedezet, de gyakran kiegészítésre kerül olyan speciális záradékkal, ami kiszélesítheti a kockázatvállalási kört. Ilyen pl. a szolgáltatás tárgyában okozott károk, vagy a tisztán pénzügyi veszteségek fedezetkiterjesztése.  Tipikus káresemény, mikor a munkavégzés során betörik a megrendelő ablaka, vagy magában a javításra átvett eszközben keletkezik a kár.

Termékfelelősség biztosítás

A gyártott termék áltat a fogyasztóknak ( végfelhasználóknak) vagy résztermék esetén a végtermék gyártójának okozott károkat térítheti meg a biztosítás.
Kiterjeszthető résztermékek gyártására, és termékvisszahívás többletköltségeire is. Tipikus esete, ha egy termék használata során más dologban vagy személyben kárt okoz.  Ilyen eset lehet egy termékhibából eredő elektromos tűz, vagy építési anyag hibája miatt fellépő beázás és javítási költség.

Szakmai felelősségbiztosítás

Mikor a biztosított szakmájára vonatkozó előírások, szakmai szabályok megszegésével kárt okoz. Tipikusan ebbe a körbe tartoznak az orvosi műhiba; könyvelői-adótanácsadói hibás bevallás készítése, Tervezőmérnökök hibás tervezéséből eredő károk.

Környezetszennyezési felelősségbiztosítás

 

Mekkora összegre kössek felelősségbiztosítást?

A kártérítési limit meghatározása összetett kérdés. Nagyban függ a tevékenységtől, a cégmérettől,  a területi hatálytól és persze a fedezeti köröktől is.
Személyi sérüléses károk esetén 25 000 000 Ft-os kárigények sem ritkák, de munkahelyi baleset esetén gyakran látunk akár ennél magasabb kárigényt is.
Dologi károk esetén a kárjelleg a meghatározó, de itt is könnyű elérni a 10-20 000 000 Ft-os nagyságrendet. Amennyiben külföldön is végzi a cég a tevékenységét inkább az 1 000 000 EUR limitösszeg körüli előírásoknál kezdődnek a szerződéses kritériumok és a kárigények.

 

 

Kérjen ajánlatot tőlünk és tudja meg, Önnek mennyibe kerülne! Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, és kollégánk hamarosan felkeresi Önt!

     

    Kapcsolódó tartalmak