Mérnökök szakmai felelősségbiztosítása

 

Online díjszámítás ITT!

 

Mire vonatkozik a fedezet?

A biztosítási fedezet műszaki tervezéssel, továbbá művezetéssel okozott károkra terjed ki. Káresemény akkor következik be, ha a biztosítottal, alkalmazottjával, vagy a fedezetbe vont alvállalkozójával szemben megbízó kárigénnyel lép fel.

Mire köthető biztosítás?

A biztosítás megköthető egy projektre, vagy az éves árbevétel alapján az összes tervezési teljesítésre. Az egy projektre szóló biztosítások arányaiban 30-50%-al drágábbak, mint az éves keretszerződés.
Kiterjeszthető a bejelentési időszak, mely az aktív fedezet megszűnését követő tudomásra jutott, de még az aktív fedezet időtartama alatt bekövetkezett károkra vonatkozó szavatossági fedezet. A kötésre vonatkozó szabályok biztosítónként eltérőek.
 
Mire kell odafigyelni?

Ha felelős műszaki vezetést is végeznek, fontos, hogy a fedezet erre a szakmai feladatkörre is kiterjedjen.
Amennyiben projektbiztosítást kötnek, a bejelentési időszak időbeli kiterjesztése elengedhetetlen, hiszen az esetleges szakmai hibák rendszerint nem a munkavégzés alatt, hanem az azt követő hónapokban, években válnak ismertté.

A vonatkozó feltételeket itt találka

Miért érdemes megkötni?

A biztosítás mindig nem várt események bekövetkeztére való felkészülést jelent. Akár egy indokolatlan kártérítési igény, akár egy valóban elkövetett szakmai hiba olyan költségekkel terhelheti meg a mérnöki irodát, melyet már nem tud önmaga finanszírozni.

Kérjen ajánlatot tőlünk és tudja meg, Önnek mennyibe kerülne! Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, és kollégánk hamarosan felkeresi Önt!

  Kapcsolódó tartalmak

  Mérnöki felelősségbiztosítás: mit érdemes tudni róla?

  A mérnöki felelősségbiztosítás számos előnyt tartogat azok számára, akik extra védelemmel szeretnék felruházni magukat.

  A mérnöki felelősségbiztosítás olyan pénzügyi védelem, amelyet a mérnökök és műszaki szakemberek vesznek igénybe annak érdekében, hogy megvédjék magukat az esetleges szakmai hibák és károk okozta anyagi felelősségtől. Ez a biztosítás különleges, mivel csak a műszaki területeken dolgozó szakemberek számára nyújt védelmet.

  Az alábbiakban részletesen kifejtjük, hogy miért fontos a mérnöki felelősségbiztosítás, hogyan működik, és milyen előnyökkel jár.

   

  Mérnöki felelősségbiztosítás
  Mikor nyújt védelmet a mérnöki felelősségbiztosítás?
  Mérnöki felelősségbiztosítás
  A mérnöki felelősségbiztosítás különféle helyzetekben lehet hasznos; például, ha egy mérnök által tervezett szerkezet hibásan működik, és emiatt károk keletkeznek, a biztosítás segíthet a károsultaknak kártérítést kapni. Ugyanakkor a biztosítás az olyan jogi költségeket is fedezheti, amelyek a peres eljárások során merülnek fel.

  Fontos megjegyezni, hogy a mérnöki felelősségbiztosítás nem csak a tervezési hibákra vonatkozik, hanem a szakemberek más tevékenységeire is kiterjed. Például a szaktanácsadás során adott helytelen tanácsokból eredő károk is a biztosítás fedezete alá eshetnek. Emellett a biztosítás gyakran magában foglalja az olyan szakmai hibákból eredő károkat is, amelyek a tervezés, az ellenőrzés vagy a felügyelet során keletkeznek.

  Mekkora fedezetet nyújt a mérnöki felelősségbiztosítás?

  A mérnöki felelősségbiztosítási szerződés tartalmazza a biztosítási összeget, amely a fedezet mértékét jelzi, valamint az önrészt, amelyet a biztosított fizet az esetleges károk esetén. Az összeg meghatározása során figyelembe veszik a mérnök szakmai tapasztalatát, a projektek komplexitását és a tervezett tevékenységek kockázatát. Minél tapasztaltabb és képzettebb a mérnök, annál magasabb összegű biztosítást köthet, mivel a tapasztalat általában csökkenti a hibák valószínűségét.

  A mérnöki felelősségbiztosítás előnyei
  A mérnöki felelősségbiztosításnak számos előnye van a biztosított és a károsult számára egyaránt.

  • A legfontosabb előny, hogy biztonságot nyújt a mérnököknek. A projektek során mindig fennáll a kockázat, hogy valami hiba történik, és ez jogi következményekkel járhat. A biztosítás segít abban, hogy a mérnökök magabiztosan végezhessék munkájukat.
  • Egy másik előny a károsultak védelme. Amennyiben egy hiba vagy mulasztás miatt károk keletkeznek, a mérnöki felelősségbiztosítás a károsultaknak kártérítést fizet.

  A technológia fejlődésével a mérnökök szerepe egyre fontosabbá válik a társadalomban, a mérnöki felelősségbiztosításnak pedig kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy biztonságban érezhessék magukat, és hogy az esetleges károkat és jogi problémákat hatékonyan kezelhessék.

  Ha mérnöki felelősségbiztosítást szeretne kötni, és ehhez segítségre lenne szüksége, keressen bennünket elérhetőségeinken!

  Mérnöki felelősségbiztosítás