Mely biztosítók kínálnak környezetvédelmi felelősségbiztosítást?

A kérdés egyszerűnek tűnik a válasz mégsem egyértelmű. Ugyanis egyes piaci szereplők csak más szerződést is náluk kezelő ügyfeleknek kínálnak 681/2023 korm6nyrendeletnek megfelelő biztosítási védelmet, bizonyos társaságok pedig csak kisebb vállalkozások kockázatait vállalják. Hulladékkezelő és hulladék feldolgozó cégek számára pedig jóval szűkebb a kínálat, mint a hulladéktermelő vállalkozások részére.

Az alábbi társaságok a legfontosabbak a környezetvédelmi felelősségbiztosítás terükletén:
– CIG Biztosító
– Colonnade Biztosító
– Generali Biztosító
– Groupama Biztosító
– CIG Biztosító
– K&H Biztosító
– Köbe
– Union Biztosító

Weboldalunkon könnyen bekérheti, az összes biztosító ajánlatát, és összehasonlíthatja a díjakat.

Kinek kell környezetvédelmi felelősségbiztosítást kötni?  

A legtöbb vállalkozás és vállalat a jogszabályi kötelezettség alá tartozik, hiszen 2 000 kg.-os éves hulladék kibocsátás és a 200 kg-os veszélyes hulladék kibocsátás küszöbszámai nem tekinthetőek magasnak.
érintettek tehát:

 • hulladéktermelők, ( Azon cégek érintettek, akiknél a tárgyévben képződött és birtokolt hulladék összes mennyisége veszélyes hulladék esetén a 200 kg-ot, nem veszélyes hulladék esetén pedig a 2000 kg-ot, vagy nem veszélyes építési-bontási hulladék esetén az 5000 kg-ot meghaladja.)
 • hulladéklerakót üzemeltetők
 • hulladékgazdálkodási engedélyhez, vagy a nyilvántartásba vételhez kötött tevékenységet végzők
 • hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenységet végző  társaságokra

Mennyibe kerül a környezetvédelmi felelősségbiztosítás?

A biztosítás díját sok minden befolyásolja, a társaság mérete, tevékenysége, a hulladék mennyisége.  Kérjen tőlünk ajánlatot a lap alján, és mi segítünk megtalálni a legkedvezőbb megoldást.

Néhány kalkuláció mintaként:

50 000 000 Ft alatti árbevétellel rendelkező vállalkozás
Veszélyes és nem veszélyes hulladék termelésére vonatkozó fedezet
Kormányrendelet szerinti limit ( egy telephely esetén): 10 000 000 Ft/kár/év
A biztosítási díj:  36 600 Ft/év

100 000 000 Ft alatti árbevétel 600 000 000 Ft árbevétel 1 500 000 000 Ft árbevétel
Veszélyes és nem veszélyes hulladék termelés Veszélyes és nem veszélyes hulladék termelés és szállítás Nem veszélyes hulladék, gyűjtése, szállítása, kereskedelme, közvetítése
Kormányrendelet szerinti limit ( egy telephely esetén): 10 000 000 Ft/kár/év Kormányrendelet szerinti limit ( több telephely esetén): 10 000 000 Ft/
20 000 000 Ft/év
Kormányrendelet szerinti limit :
10 000 000 Ft/kár/év
Biztosítási díj:  36 600 Ft/év Biztosítási díj: 87  600 Ft Biztosítási díj: 144 000 Ft

A fenti díjak tájékoztatásul szolgálnak, minden ügyfélnek egyedi díjszámítást végzünk.

Milyen Biztosítási kötelezettséget jelent a környezetvédelmi biztosítási szabályozás?

A kormányrendelet értelmében a környezetvédelmi biztosításnak, a szerződő fél tevékenységével okozott, előre nem látható környezeti károk felszámolását kell fedeznie.
A korábbi években kötött környezetvédelmi felelősségbiztosítások nem felelnek meg a kormányrendelet követelményeinek. A környezetvédelmi felelősségbiztosítás ugyanakkor nem helyettesíti a korábbi környezetszennyezői felelősségbiztosítási kötvényeket, hiszen ezek a szerződések elsődlegesen a környezetszennyezéssel, harmadik személyeknek okozott károkra nyújtanak fedezetet, amit a környezetvédelmi felelősségbiztosítás jellemzően nem tartalmaz.

A környezetszennyezési felelősségbiztosítás két részből áll:

 • az alapfedezetben a szennyezéssel összefüggésben, harmadik személyeknek okozott károk szerepelnek
 • a bővített környezetszennyezési felelősségbiztosítás kiterjed a környezeti elemekben okozott károkra és a harmadik személyeknek okozott károkra egyaránt
 • a legbővebb fedezeti kör fentieken túl a telephelyen belüli és kívüli feltakarítási költségekre, talajcserére, egyéb rekultivációs intézkedések költségeire és a környezetszennyezés miatt szükséges reputációs kiadásokra is fedezet nyújt.

Mekkora összegre kell környezetvédelmi biztosítást kötni?

A jogszabály szerinti minimális limit  10 000 000 Ft / telephely , mely a veszélyességi besorolás szerint még növekedhet. Az engedélyköteles tevékenységek esetében a limit meghatározásához szorzószámot kell alkalmazni. Fontos szabály továbbá, hogy minden engedély tekintetében önállóan kell, hogy teljesüljön a minimális felelősségbiztosítási limit. Több érintett telephely esetén a limit összegét is emelni, duplázni szükséges.

Hogyan lehet környezetvédelmi felelősségbiztosítást kötni?

Töltse ki adatlapunkat és mi megküldjük Önnek az összes piacon elérhető biztosítói ajánlatot

  Tájékozódjon a környezetvédelmi felelősségbiztosításról!

  Tudjon meg többet az új felelősségbiztosításról! A környezetvédelem mindannyiunk célja, segítünk ezzel kapcsolatban a biztosító választásban.

  Nem csupán a háztartások termelnek hulladékot, hanem a vállalatok is. Ez esetben jelentős mennyiségről van szó, amely nagy terhelésnek teszi a környezetet. Nem véletlen, hogy egyre több szabályozás, törvény születik ezen a területen, ugyanis valamilyen formában mérsékelni kell a hulladéktermelést.

  Korábban csak bizonyos tevékenységekhez kapcsolódóan volt szükség arra, hogy adott cégek környezetvédelmi felelősségbiztosítást kössenek, azonban idén januártól ez már változott. Érdemes időben tájékozódni a kötelezettségekről, ugyanis a mostani szabályozás értelmében a legtöbb vállalatnak már mindenképp kell rendelkeznie környezetvédelmi felelősségbiztosítással.

  Környezetvédelmi felelősségbiztosítások

  Az új szabályozás a “szennyező fizet” elvén alapszik

  Környezetvédelmi felelősségbiztosítások

  Amennyiben a vállalat vagy szerv heti 40 kilogrammnál több hulladékot termel, mindenképp kötnie kell környezetvédelmi felelősségbiztosítást.

  Ennek a célja az, hogy a különböző üzemek, cégek, szervek sokkal tudatosabbak legyenek a hulladékkezelést, termelést illetően. Ahhoz, hogy a bolygó jövője ne kerüljön veszélybe, a vállalatoknak is ki kell venniük a részüket a környezetvédelemben, és ennek megfelelően kell végezniük a tevékenységüket.

  Ez egy olyan új, valóban hatékony megoldást kínáló felelősségbiztosítás, ami a cégek tevékenységével összefüggésben eredményezett környezeti károk kiküszöbölésének támogatására szolgál.

  A jogszabály szerint szinte már bármelyik cég hulladéktermelőnek számít, hiszen a hétköznapokban biztosan összegyűlik jelentős mennyiség.

  Hogyan szól pontosan a szabályozás?

  2024. január elsejétől azon hulladéktermelő szervezeteknek, vállalkozásoknak kell legalább 10 millió forint értékben környezetvédelmi felelősségbiztosítást kötni, amik telephelyén a nem veszélyes hulladék meghaladja a 2000 kilogrammot.

  Ez a veszélyes hulladék esetében 200 kilogrammot jelent.

  Amennyiben több telephely van, egy biztosítási szerződést kell kötni. Ez fedezi a telephelyeken történő környezeti károsodást.

  Azoknak a vállalkozásoknak is új biztosítást kell kötniük, amelyeknek korábbról már van ilyen környezetszennyezési felelősségbiztosítása. A szabály szerint a hulladékgazdálkodási tevékenységnél legalább 10 millió forintnak megfelelő biztosítási összeget kötelesek kötni a vállalatok.

  Hol és meddig lehet megkötni a környezetvédelmi felelősségbiztosítást?

  A környezetvédelmi felelősségbiztosítás megkötésére kötelezettek körének az üzleti év végét követő év május 31.-ig kell igazolniuk a hatóságoknak, hogy eleget tettek a jogszabályban foglaltaknak. Nem érdemes figyelmen kívül hagyni ezt, ugyanis ellenőrizni fogják, hogy a vállalatok valóban rendelkeznek-e biztosítással.

  A környezetvédelmi felelősségbiztosítást egyszerűen meg lehet kötni a hazai biztosítók egyikénél. Lehetőség van önálló termékként is választani, vagy pedig a már meglévő felelősségbiztosításhoz kiegészítésként megkötni.

  Amennyiben Ön is beleesik a kötelezettek körében, és nem tud eligazodni a biztosítók ajánlatai között, szeretné a legjobbat megtalálni, érdemes hozzánk fordulni segítségért.

  Kellő tapasztalattal, gyakorlattal rendelkezünk ezen a területen, így ügyfeleink a számukra legoptimálisabb biztosítási lehetőséget találhatják meg közreműködésünkkel.

  Weboldalunkon bővebben is olvashat rólunk, tevékenységünkről. Ha szeretne kérdezni, vagy magáról a környezetvédelmi felelősségbiztosításról kérne még információkat, lépjen velünk kapcsolatba a feltüntetett elérhetőségeinken, készséggel állunk az Ön rendelkezésére.

  Környezetvédelmi felelősségbiztosítások