Díjszámításhoz kattintson ide!

Alapvetően milyen szakmai hibákat követhet el a számviteli szolgáltató?

 1. Bevallás késedelme. A bevallások beküldésének elmaradása vagy késedelmes beküldése miatt az adóhatóság mulsztási bírságot szabhat ki a megbízóra, vagy bevallást készítő adótanácsadóra. 
 2. Számlák helytelen könyvelése: A könyvelő által elkövetett hibák közé tartozik, ha nem megfelelően értelmezi a számlákat és költségeket. Például, ha helytelenül könyveli be egy kiadást vagy bevételt, ez torzíthatja a cég könyvelési adatait és befolyásolhatja az adóbevallást is. A hiba adó bírsághoz vezethet
  .
 3. Adóbevallási hibák: A könyvelőnek pontosan kell ismernie az adózási szabályokat. A helytelen adóbevallás nem csak többlet adófizetési kötelezettséget vonhat maga után, hanem bírságot is eredményezhet.
 4. Számítási hibák: A könyvelő számítási hibákat is elkövethet, amikor például helytelenül számolja ki az adókat vagy a bérek és juttatások összegét. 
 5. Adótanácsadóként a megbízónak nem csak a könyvelésben, de a megfelelő adózási forma kiválasztásában is segítséget nyújt a számviteli szakember. Ebben az esetben a nem megfelelő tanácsadás jelentős hátrányt okozhat a megbízónak.

Könyvelői felelősségbiztosítás konkrét káreseti:

 1. Ügyfelünk felcserélte az eseti munkavállalói bejelentésben a munkavállalók adószámait, ezért a bejelentések nem kerültek feldolgozásra.
  Az adóhatóság megbírságolta az adózót, bejelentés nélküli foglalkoztatás miatt ás vélelmezett adóhiányt is kiszabott. A bírság összegét megtérítette a biztosító, az adóhiány azon része nem tartozik a felelősségbiztosítás téríthető összegei közém mely adóhiány a szakmai hiba nélkül vagy attól függetlenül az adózónál egyébként is felmerül. 
 2. Iparűzési adó bevallás beküldésének elmulasztása miatt bírságot szabtak ki a vállalkozásra, melyet a könyvelő biztosítója megtérített. 
 3. Adótanácsadó nem megfelelően tájékoztatta ügyfelét, hogy adózási forma váltás esetén jelentősen kedvezőbb lehet az iparűzési adó megállapításának módja, így csökkenhet az adó mértéke. Az ügyfelet igazolhatóan jelentős adóhátrány érte, melyet érvényesíteni is kívánt az adótanácsadóval szemben. A kárösszeget egyességi megállapodás során megtérítette a biztosító. 
 4. Adóhatóság mulasztási bírságot szabott ki adóbevallás megküldésének elmulasztása miatt. A könyvviteli szolgáltató az ügyfélkapu felületre az adóhatóságtól felszólítást kapott a bevallás pótlására, majd miután ezen felszólítás ellenére sem küldte be a bevallást, az adóhatóság bírságot szabott ki. A Biztosító elutasította a kártérítési igényt, tekintettel arra, hogy a felszólítás figyelmen kívül hagyás súlyosan gondatlan magatartás és ilyen formán a biztosító mentesülési indokai közé tartozik.