Már százmillió feletti kártérítések is akadnak orvosi műhibaperekben

Már százmillió feletti kártérítések is akadnak orvosi műhibaperekben

Írja az Economx cikke

Bár nincs megbízható adat arról, hogy Magyarországon pontosan hány műhibaper indul, a szakértők becslése szerint évi több száz perről és milliárdos nagyságrendekről beszélhetünk, ráadásul az elmúlt években megjelentek a nagy összegű, százmillió forintot meghaladó követelések.

A tisztánlátást nehezíti, hogy nem csupán a finanszírozott egészségügyi szolgáltatókról beszélünk, hanem ott vannak még a magánszolgáltatók is – mondta el az Economxnak az egészségügyi szakjogász

Simon Tamás szerint a perek száma mellett fontos lenne a peren kívüli egyezségek száma is, bár ebben a körben lehet átfedés, hiszen ha nem vezetett eredményre az egyeztetés, az eljárás perré alakul át.

Valóban megjelentek a nagy értékű, százmillió forintot meghaladó perek, ám jellemzően ilyenkor több károsult is szerepel a felperesi pozícióban, vagy súlyosan károsodott gyermekről, netán végtag, illetve gerincsérült felnőttről van szó.

De akkor is vastagabban fog a bírák tolla, szól a per, ha a károsodott személynek magas a jövedelme és a jövedelem kiesés hosszú évekre fennáll.

Rekord kártérítési összegek a bíróságok gyakorlatában

  1. Agykárosodás (oxigénhiány)        120 millió forint
  2. Down-szindróma             80 millió forint
  3. Szélütés (stroke)  30 millió forint
  4.  Halál 100 millió forint
  5. Lábszártörés      20 millió forint
  6. Térd merevítés 25 millió forint
  7. Amputáció, bénulás 40 millió forint
  8. Vese elvesztése 20 millió forint

(Forrás: Varga-Orvos Zoltán, egészségügyi szakjogász)

Minél inkább sérti a felperes, vagy a környezetének életminőségét a károsodás, annál magasabb lehet az összeg.

 

Fentiek szerint érdemes a szakmai felelősségbiztosítás kártérítési limitjét megfelelő szintre felemelni, 50-100 millió forintra.

Amennyiben segítsége van szüksége orvosszakmai felelősségbiztosításának módosításában, kérem töltse ki az alábbi linket található űrlapot, és kollégáink hamarosan jelentkeznek Önnél:

Egyedi orvos árajánlatkérés