Az orvosi műhiba olyan orvosi intézkedés vagy kezelés során előforduló hiba, amely az egészségügyi szolgáltató követ el, és kárt okozhat az emberi egészségben vagy életben. Az orvosi műhibák származhatnak az egészségügyi szakemberek, az orvosi felszerelések, a diagnosztikai eszközök, a gyógyszerek téves alkalmazásának, valamint az adminisztratív és kommunikációs hibák következményeként. Fontos megemlíteni, hogy az orvosi tevékenység összetettsége miatt nem minden negatív eredmény tekinthető automatikusan orvosi műhibának.

Néhány ismert orvosi műhiba példa:

  1. Hibás diagnózis: A betegség helytelen értékelése, elmulasztása vagyis téves diagnózis, ami azonosítatlan vagy rossz betegség kezelését eredményezi.
  2. Szövődmények és fertőzések: Olyan fertőzések vagy szövődmények, amelyek megelőzhetőek lennének megfelelő higiéniai intézkedésekkel vagy kezeléssel.
  3. Rossz kezelés vagy gyógyszeradagolás: Nem megfelelő gyógyszer vagy dózis alkalmazása, amely súlyos mellékhatásokat vagy allergiás reakciókat okozhat.
  4. Sebészeti hibák: A műtéti beavatkozás során előforduló hibák, mint például helytelen szerv eltávolítása, sebészeti eszközök felejtése a beteg testében stb.
  5. Kommunikációs hibák: Információhiány vagy téves információ továbbítása a beteg és az egészségügyi szakemberek között, mely következtében pl. a beteg által jelzett meglévő allergia, vagy egyéb tünet nem kerül megfelelően kezelésre.
  6. Technológiai hibák: Az orvosi felszerelések, rendszerek vagy informatikai alkalmazások hibái, amelyek helytelen kezelést eredményezhetnek.
  7. Elmulasztott kezelés: A beteg számára szükséges kezelés vagy terápia elmulasztása vagy késleltetése.

Az orvosi műhibák kezelése és megelőzése érdekében az egészségügyi intézményekben szigorú szabályozások, ellenőrzési és minőségellenőrzési intézkedések léteznek. Az egészségügyi szakembereknek és az egészségügyi intézmények folyamatosan fejlesztik  folyamatokat, hogy minimalizálják az orvosi műhibák kockázatát és javítsák a betegbiztonságot. Emellett fontos, hogy az orvosok és intézmények megfelelő felelősségbiztosítással rendelkezzenek, hogy a szakmai hibák előfordulása esetén a biztosító segíthessen az egyességi, vagy a jogi eljárásban és megfelelő kártérítést nyújthasson a károsult félnek.