Önkéntes nyugdíjpénztár

ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR

Az önkéntes nyugdíjpénztár az államilag elismert és támogatott nyugdíjmegtakarítási forma egyik fajtája. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás elsődleges célja a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megerősítése, és az aktív időszak életszínvonalának fenntartása. Ennél a típusú megtakarítási formánál egy egyéni számlára kerül a megtakarításra szánt összeg, melyeket a pénztár a tag által választott portfólióba fektet be. A tagság alacsony tagdíjjal indíthatóm kedvező költségszint mellett. A pénztári számlára befizetett megtakarítás után 20% de maximum évi 150 000 Ft-os adó-visszatérítés vehető igénybe. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokhoz az állam nem fér hozzá, így a magánnyugdíjpénztárak esetében történt beolvasztás itt nem lehetséges!

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár előnyei:

 • Portfóliók közül választhat.
 • Adó-visszatérítés vehető igénybe a befizetések után
 • 10 év után a hozam adómentesen felvehető
 • Alacsony költségszintek
 • Nem kötelező a havi tagdíjfizetés, rugalmasan alakítható a befizetés
 • Örökölhető a megtakarítás
 • Jól összehasonlítható, MNB által besorolt portfoliók
 • Nem igényel túl sok „törődést”

Az önkéntes nyugdíjpénztár hátrányai:

 • korlátozott számú portfólió közül lehet választani
 • A portfóliók összetétele nem határozható meg
 • Adóköteles a munkáltatói támogatás
 • A szolgáltatás a mindenkori nyugdíjkorhatárhoz van kötve
 • 10 évig nem lehet hozzáférni a megtakarításhoz

 

A minimális tagdíj vagy egységes tagdíj, jellemzően: 3 000 Ft – 6 000 Ft között mozog. A vállalt tagdíj módosítható, így minden esetben az adott élethelyzethez igazítható. Fizethető havi, negyedéves, féléves és éves gyakorisággal is. A rendszeres tagdíjon felül eseti jellegű befizetés is tehető.

A befizetések (rendszeres tagdíj, eseti díj) és a kapott támogatás (munkáltatói befizetés) után az egyéni pénztári számlán jóváírandóadó-visszatérítés illeti meg az adózót: mértéke az adóévben befizetett összeg 20%-a, maximum 150 ezer forint. Az adó-visszatérítés rendelkezés formájában illeti meg a tagot és bármely önkéntes pénztár (nyugdíjpénztár, egészség- és önsegélyező pénztárak) számlájára kérhető, de csak egy számla jelölhető meg. Ahhoz, hogy az adókedvezmény maximalizálni tudja a pénztártag, havonta 62 500 Ft-ot szükséges befizetnie az önkéntes számlára.

A pénztárak jellemzően 3-5 portfóliót alakítanak ki, ezek közül dönthet a tag arról, hogy hova kerüljenek a megtakarításai. Az egyes portfóliók a kockázatvállalási hajlandóság alapján kerülnek besorolásra, a pénztártag belépéskor egyszerre csak egy portfóliót választhat, de ez később változtatható, tehát a megtakarítás az egyik portfólióból a másikba áttehető.

A jelenlegi nyugdíj megtakarítások esetén nem lehetséges a magánnyugdíjpénztárakhoz hasonló beolvasztás.A magánnyugdíjpénztárak esetén a munkáltatói járulékfizetés egy részét átcsoportosították egy névre szóló számlára. Mivel járulékokról volt szó ezért az állam dönthetett és ennek a járuléknak egy részét csoportosították át egy egyéni számlára. Ezzel szemben az önkéntes nyugdíjpénztár egy megtakarítási forma, ehhez nem férhet hozzá az állam.

Alapvetően a nyugdíjcélú megtakarítási termékek esetén a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nem érdemes a megtakarításhoz nyúlni, azonban, ha az élethelyzet megkívánja, akkor bizonyos megkötésekkel vehető ki belőle. A számlanyitástól számított 10 év után az önkéntes nyugdíjpénztári hozamok adómentesen felvehetőek. Ezt követően 3 évente vehető fel adómentesen újra a hozam.

A nyugdíjpénztár számláján összegyűjtött megtakarításra a pénztártag a nyugdíjkorhatár betöltésekor válik jogosulttá. Kérheti a szolgáltatás kifizetését egy összegben, vagy járadék formájában is. 2013. január 1. után létrejött pénztártagság esetén a nyugdíjszolgáltatás akkor adómentes, ha a belépés évét megelőző 10. évben, vagy az megelőzően keletkezett.

Az MNB tájékoztatója az önkéntes nyugdíjpénztárral kapcsolatban ITT érhető el.