A  munkáltató felelősségbiztosítás védelmet nyújt a vállalkozásoknak  a dolgozókat ért munkahelyi balesetből eredő követelésekkel kapcsolatban. A Munkáltatói felelősség u.n. objektív felelősségi formula, így kevés olyan eset van, amely a munkáltatót kimenthetné a felelősség alól. A munkahelyen vagy munkaérdekből történő – akár hivatalos út, kiküldetés alatti – baleset minden esetben munkabalesetnek számít. Az OEP által kifizetett táppénz és ellátási költség is a munkáltatót terheli, hiszen munkahelyi baleset esetén az ellátás költségeit regresszálhatja a szolgáltató. Munkahelyi baleset esetén az OEP  kifizeti a táppénzt és finanszírozza az ellátást, majd behajtja a munkáltatótól. A dolgozónak további kárigénye is keletkezhet. A munkáltatói felelősségbiztosítás az egyik legfontosabb vállalkozói felelősségbiztosítás, hiszen személyi sérüléses károk fedezetére szolgál, ahol nem ritkák a több tízmillió forintos kártérítési igények sem.

 

Milyen költségeket térít a munkáltatói felelősségbiztosítás?

 • Dolgozói kártérítési igények ( sérelemdíj, dologi károk, ruházat sérülése , igazolható többletköltségek a munkavállalónál)
 • Dolgozó hozzátartozóinak sérelemdíj igénye
 • OEP továbbhárított költségei ( orvosi és kórházi ellátás díja és táppénz költsége)
 • Rokkantság esetén a rokkantellátás költsége
 • A munkahelyi balesettel kacsolatos jogi védekezés költségeinek térítése

Mennyibe kerül a munkáltatói felelősségbiztosítás?

 • Munkáltatói felelősségbiztosítás jellemzően általános felelősségbiztosítás kiegészíteéseként köthető.
 • A díjszámítás alapja lehet a dolgozói létszám, vagy az éves bérköltség
 • A munkáltatói felelősségbiztosítás díja nagyban változik a munkavégzés jellegétől és a cég nagyságától függően.
 • A munkáltatói felelősségbiztosítás díját befolyásolja a választott kártérítési limit. 
 • Konkrét díjat nem tudunk tehát megadni, de általánosságban elmondható, hogy a munkahelyi balesetre szóló felelősségbiztosítás az egyik legjobb árazású biztosítási termék.

Kinek szükséges munkáltatói felelősségbiztosítási fedezet?

 • Minden vállalkozásnak, ahol munkavállalók vannak
 • Vannak olyan területek, ahol a munkabeleset veszélye nagyobb az átlagosnál ( építőipar,vegyipar, ipari termelés, stb.)

 

A csoportos balesetbiztosítás nem helyettesíti a munkaadói felelősségbiztosítást.

Kérjen ajánlatot tőlünk és tudja meg, Önnek mennyibe kerülne Munkáltató felelősségbiztosítást kötnie! Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, és kollégánk hamarosan felkeresi Önt!

  Kapcsolódó tartalmak

  A munkáltatói felelősségbiztosításról bővebben
  A munkáltatói felelősségbiztosításra érdemes kiemelt figyelmet fordítaniuk a vállalkozásoknak és munkáltatóknak.

  A munkáltatói felelősségbiztosítás a munkavállalók védelmét szolgálja, de egyben a munkáltatóknak is megkönnyítheti azt a terhet, amely a munkahelyi balesetek, sérülések után fizetendő kártérítéssel jár együtt. Ez a biztosítástípus egyfajta biztonsági háló, amely védelmet nyújt abban az esetben, ha valamelyik alkalmazott kártérítési igényt nyújt be.

  A munkáltatói felelősségbiztosítás fontos szerepet játszik a vállalkozások stabil működésében és hosszú távú sikerében. Az alábbi cikkben részletesen megvizsgáljuk, mi is az a munkáltatói felelősségbiztosítás, milyen előnyökkel jár a vállalkozások számára, és miért kellene minden munkáltatónak fontolóra vennie a megkötését.

  munkáltatói felelősségbiztosítás
  Munkáltatói felelősségbiztosítás: mi is ez pontosan?

  A munkáltatói felelősségbiztosítás egy speciális biztosítás, amely a vállalkozásokat védi az alkalmazottaik által elszenvedett sérülések, betegségek vagy más egészségkárosodások miatt esetlegesen bekövetkező anyagi következményektől. Célja, hogy segítse a vállalkozásokat a kockázatok kezelésében.

  A munkáltatói felelősségbiztosítás előnyei
  munkáltatói felelősségbiztosítás
  1. Jogvédelem

  Az egyik legfontosabb előnye a munkáltatói felelősségbiztosításnak az, hogy jogi védelmet nyújt a vállalkozásoknak. Amennyiben egy alkalmazott balesetet szenved, és jogi lépéseket tesz, a biztosítás fedezni fogja a jogi költségeket és a kártérítést, ezáltal a vállalkozásoknak nem kell a saját forrásaikból finanszírozniuk ezeket a költségeket.

  2. Finanszírozási segítség

  A munkáltatói felelősségbiztosítás segítséget nyújthat a vállalkozásoknak a balesetekből vagy károkból eredő pénzügyi terhek kezelésében. A biztosítás fedezni fogja az olyan költségeket, mint a kártérítés, az orvosi kezelések, a rehabilitáció és a jogi költségek.

  3. Munkavállalói elégedettség és bizalom A munkáltatói felelősségbiztosítás megléte növelheti az alkalmazottak bizalmát és elégedettségét. Ha az alkalmazottak tudják, hogy a vállalkozás törődik a biztonságukkal és készen áll a szükséges intézkedések megtételére baleset esetén, akkor valószínűbb, hogy elégedettek és lojálisak maradnak. 4. Baleset-megelőzés és a biztonsági intézkedések fokozása A munkáltatói felelősségbiztosítás nem csupán pénzügyi biztonságot nyújt, hanem a munkahelyi biztonság előmozdítására is ösztönzi a vállalkozásokat, ez pedig segíti a munkahelyeket abban, hogy minimalizálják a kockázatokat, illetve javítsák az alkalmazottak biztonságát.
  Mire kell figyelni a munkáltatói felelősségbiztosítás kiválasztásakor?
  1. Fedezet

  Fontos, hogy a vállalkozások alaposan vizsgálják meg a munkáltatói felelősségbiztosítások különböző típusait és azok fedezeteit. Minden vállalkozás egyedi, és más-más kockázatoknak van kitéve; a megfelelő fedezet kiválasztása lehetővé teszi, hogy azokra a kockázatokra összpontosítsanak, amelyekre leginkább szükségük van.

  2. Díjak és költségek

  Érdemes alaposan átgondolni a különböző biztosítók által kínált díjakat és költségeket, azonban nem csak az olcsóbb díjakra kell összpontosítani, hanem figyelembe kell venni azt is, hogy a megfelelő munkáltatói felelősségbiztosítás egyensúlyt teremt a fedezet és a költségek között.

  3. Biztosító háttere

  Olyan biztosítót érdemes választani, amely megbízható és stabil hátterű. Az olyan biztosítók, amelyek hosszú ideje jelen vannak a piacon, és jó hírnévvel rendelkeznek, valószínűbb, hogy megfelelő szolgáltatást nyújtanak.

  munkáltatói felelősségbiztosítás
  Összegzés

  A munkáltatói felelősségbiztosítás egy befektetés a vállalkozás jövőjébe és hosszú távú fenntarthatóságába. A jogi védelem és a munkavállalói bizalom megteremtése mind olyan tényezők, amelyek elősegíthetik a sikeres működést és fejlődést.

  Amennyiben segítségre lenne szüksége a munkáltatói felelősségbiztosítás kiválasztásához, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken, és tegye fel kérdéseit!