Kivitelezők, műszaki vezetők felelősségbiztosítása

 

A kivitelezők és műszaki vezetők szakmai felelősségbiztosítása a szerződésben vállalt építőipari munka irányítására,ellenőrzésére terjed ki. Mivel ez a tevékenység a mérnöki felelősségbiztosítási fedezetből jellemzően kimarad, így erre vagy külön szerződést kell kötni, vagy egyedi kiegészítő záradék alkalmazása szükséges.

Építőipari kivitelezők szakmai felelõsségbiztosítása  minden építés-szerelési munka tekintetében fedezetet nyújt a szakmai hibákra akkor, ha a jogszabályban előírt tartalmú és részletezettségű terv alapján zajlik az építkezés.

Kivetelezők, műszaki ellenőrök szakmai felelősségbiztosítása

A megbízó kivitelezőknek sokszor előírja a szakmai felelősségbiztosítást. Ez a fedezet nem váltja ugyan ki a nagy beruházásoknál megszokott ún. C.A.R ( összkockázatú építés-szerelés) biztosítást, felelősségi szempontból ugyanakkor szélesebb körű védelmet is nyújt: az építés-szerelés fedezet ugyanis jellemzően nem tartalmazza a kivitelezői műhibára visszavezethető beruházói igényeket, míg ez a biztosítás kimondottan erre a kockázatra vonatkozik.
Emellett a C.A.R fedezet keretében  csak szerződésen kívüli harmadik félnek okozott károk térülnek, melyek nem a szolgáltatás nyújtásából erednek.
Építőipari kivitelezők szakmai felelõsségbiztosítása ugyanakkor fedezetet nyújt a szakmai hibákkal okozott dologi és személyi sérüléses károkra, valamint a szolgáltatás tárgyában okozott károkra is.

A vonatkozó feltételeket ITT találja

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Néhány példával megvilágítjuk:

 • Csatorna bekötés közben elvágnak egy szolgáltatói vezetéket. A helyreállítás felelősségbiztosítási fedezetként térül.
 • Vízvezetékszerelési munkák hibás teljesítése miatt a burkolat bontása, csőszakasz cseréje szükséges. Azon bontási és helyreállítási költségek,  amelyeket nem a kárt okozó vállalkozó végzett, a fedezet részeként térülnek. Ezen fedezet terhére térülhet a hibás kivitelezés miatti elfolyt víz költsége is.
   
 • Személyi sérülést okozhat egy egyszerű törmelékhalom, az építési terület gondatlan elkerítése, vagy akár egy munkagép is.
 • Jellemezően a terveknek meg nem felelő kivitelezésért szokták felelőssé tenni a műszaki vezetőket. Tipikusan ilyen hiba lehet egy-egy szigetelési hiányosság, vagy egy apró méretbeli pontatlanság, ami adott épületrész funkcionalitását veszélyezteti.

A szerződés általában keretbiztosításként jön létre, azaz nem egy projektre vállalja a biztosító a kockázatot, hanem a teljes éves tevékenységre. A biztosítás felmondásig ( 30 nappal a fordulónap előtt) automatikusan megújul.

 

Kérjen ajánlatot tőlünk és tudja meg, Önnek mennyibe kerülne! Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, és kollégánk hamarosan felkeresi Önt!

  Fókuszban a kivitelezői felelősségbiztosítás

  Kivitelezői felelősségbiztosításA kivitelezői felelősségbiztosítás csak bizonyos esetekben kötelező, de minden, kivitelezéssel foglalkozó cégnek érdemes megismernie és megkötnie.

  Minden építkezés hatalmas felelősség, mind tervezői, mind kivitelezői oldalról. Sajnos bárki hibázhat, illetve történhetnek balesetek is. Természetesen mindig ezek megelőzésére kell törekedni, azonban érdemes minden eshetőségre felkészülni, és megkötni a kivitelezői felelősségbiztosítást.

  Nézzünk néhány példát, amikor jól jön a kivitelezői felelősségbiztosítás!

  Szomszédos ingatlanok károsodása: előfordulhatnak olyan események, hibák, melyek következtében a szomszédos ingatlanban kár keletkezik. A kivitelező felelősségbiztosítása ilyen esetekben segíthet a károk megtérítésében.

  Munkahibák: ha az elvégzett munkában hibák merülnek fel, melyek miatt az ügyfél elégedetlen, esetleg kára keletkezik, a kivitelezői felelősségbiztosítás fedezheti az okozott kár javítási vagy kártérítési költségeket. Fontos kiemelni, hogy a szavatossági munkákra nem érvényes a fedezet, tehát a hibás teljesítés miatt bekövetkezett károk fognak térülni, de maga a hiba kijavítása nem.
   
  Jogi viták: ha jogi viták merülnek fel a megrendelővel vagy más érintett felekkel, például a szerződési kötelezettségek teljesítésével kapcsolatban, a kivitelező felelősségbiztosítás segíthet a jogi védelem költségeinek fedezésében.

  Nézzünk néhány különlegesebb esetet is!

  Kivitelezői felelősségbiztosításAnyagi kár keletkezése az építkezés során: sajnos megeshet, hogy az építkezés során véletlenül károsodnak vagy megsemmisülnek az építőanyagok, eszközök vagy gépek. A biztosítás azonban fedezheti ezeket a károkat, amennyiben a kivitelező hibájából a tulajdonos mástól vásárolt teljesítésében keletkeztek.

  Harmadik felek személyi sérülései: nem csak a munkavállalók, hanem mások, például járókelők is sérülhetnek az építési területen. A kivitelezői felelősségbiztosítás ezekben az esetekben is nyújthat védelmet és fedezetet.

  Hibás tervezés: ha az építkezés során azért keletkezik probléma vagy kár, mert a tervezés hibás, a kivitelezői felelősségbiztosítás segíthet a jogi viták és követelések kezelésében is. A felelős műszaki vezető hibái szintén a kivitelezői felelősségbiztosítás keretében lesznek lefedve. A tervezőnek ellenben külön felelősségbiztosítása kell, hogy legyen.   

  Jobb biztosra menni!

  Kivitelezői felelősségbiztosításTermészetesen minden esetet felsorolni nem lehet, a fentiekkel csak néhány példával szerettük volna szemléltetni a kivitelezői felelősségbiztosítás hasznát. Azonban mint látható, számtalan eset merülhet fel, amikor sok múlik a biztosításon. Még a leggondosabb, legprecízebb munkavállaló is hibázhat, ezért sajnos nem lehet arra alapozni, hogy “úgysem történik semmi, hiszen odafigyelünk”. A kivitelezői felelősségbiztosítás a biztosíték arra, hogy egy véletlen hiba vagy egy előre nem látható, nem megelőzhető esemény ne taszítsa anyagi csődbe a kivitelező céget.

  Fontos tudni, hogy ahogyan minden más biztosításból is, úgy a kivitelezői felelősségbiztosításból is többféle létezik, ezért érdemes tisztázni a biztosítás tartalmát, kizárásokat, hogy mit is tartalmaz pontosan az adott termék, milyen esetekben téríti meg a károkat. A kivitelezői felelősségbiztosítás és a vagyon és felelősségbiztosítási védelmet is tartalmazó építés-szerelés biztosítás jelentős eltéréseket tartalmaz, ami sokszor okoz zavart ügyfeleink körében.
   
  Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, és szeretne többet megtudni az általunk kínált kivitelezői felelősségbiztosításról, forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeink bármelyikén! Munkatársaink szívesen állnak rendelkezésére és minden kérdésére válaszolnak.

  Kapcsolódó tartalmak