Kivitelezők, műszaki vezetők felelősségbiztosítása

 

A kivitelezők és műszaki vezetők szakmai felelősségbiztosítása a szerződésben vállalt építőipari munka irányítására,ellenőrzésére terjed ki. Mivel ez a tevékenység a mérnöki felelősségbiztosítási fedezetből jellemzően kimarad, így erre vagy külön szerződést kell kötni, vagy egyedi kiegészítő záradék alkalmazása szükséges.

Építőipari kivitelezők szakmai felelõsségbiztosítása  minden építés-szerelési munka tekintetében fedezetet nyújt a szakmai hibákra akkor, ha a jogszabályban előírt tartalmú és részletezettségű terv alapján zajlik az építkezés.

Kivetelezők, műszaki ellenőrök szakmai felelősségbiztosítása

A megbízó kivitelezőknek sokszor előírja a szakmai felelősségbiztosítást. Ez a fedezet nem váltja ugyan ki a nagy beruházásoknál megszokott ún. C.A.R ( összkockázatú építés-szerelés) biztosítást, felelősségi szempontból ugyanakkor szélesebb körű védelmet is nyújt: az építés-szerelés fedezet ugyanis jellemzően nem tartalmazza a kivitelezői műhibára visszavezethető beruházói igényeket, míg ez a biztosítás kimondottan erre a kockázatra vonatkozik.
Emellett a C.A.R fedezet keretében  csak szerződésen kívüli harmadik félnek okozott károk térülnek, melyek nem a szolgáltatás nyújtásából erednek.
Építőipari kivitelezők szakmai felelõsségbiztosítása ugyanakkor fedezetet nyújt a szakmai hibákkal okozott dologi és személyi sérüléses károkra, valamint a szolgáltatás tárgyában okozott károkra is.

A vonatkozó feltételeket ITT találja

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Néhány példával megvilágítjuk:

  • Csatorna bekötés közben elvágnak egy szolgáltatói vezetéket. A helyreállítás felelősségbiztosítási fedezetként térül.
  • Vízvezetékszerelési munkák hibás teljesítése miatt a burkolat bontása, csőszakasz cseréje szükséges. Azon bontási és helyreállítási költségek,  amelyeket nem a kárt okozó vállalkozó végzett, a fedezet részeként térülnek. Ezen fedezet terhére térülhet a hibás kivitelezés miatti elfolyt víz költsége is.
     
  • Személyi sérülést okozhat egy egyszerű törmelékhalom, az építési terület gondatlan elkerítése, vagy akár egy munkagép is.
  • Jellemezően a terveknek meg nem felelő kivitelezésért szokták felelőssé tenni a műszaki vezetőket. Tipikusan ilyen hiba lehet egy-egy szigetelési hiányosság, vagy egy apró méretbeli pontatlanság, ami adott épületrész funkcionalitását veszélyezteti.

A szerződés általában keretbiztosításként jön létre, azaz nem egy projektre vállalja a biztosító a kockázatot, hanem a teljes éves tevékenységre. A biztosítás felmondásig ( 30 nappal a fordulónap előtt) automatikusan megújul.

 

Kérjen ajánlatot tőlünk és tudja meg, Önnek mennyibe kerülne! Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, és kollégánk hamarosan felkeresi Önt!

    Kapcsolódó tartalmak