Hasznos tudnivalók
Biztosításaink
Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
Autó gap
Casco biztosítás
Lakásbiztosítás
Családiház, ikerház biztosítás
Nyaralóbiztosítás
Építés alatt álló ingatlanok biztosítása/ lakosági építés szerelés biztosítás
Tervezői felelősségbiztosítás
Kivitelezők, műszaki vezetők felelősségbiztosítása
Vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása
Jövedelemkiesés biztosítás
CMR - fuvarozói felelősségbiztosítás
Könyvelői felelősségbiztosítás
Orvosi felelősségbiztosítás
Vállalkozások biztosítása
Kockázati életbiztosítás
Szakmai felelősségbiztosítás
Egészségbiztosítás

2016-09-13 14:36

Tervezői felelősségbiztosítás

A tervezői, vagy más néven mérnökszakmai felelősségbiztosítás a mérnöki és a tervezői művezetéssel okozott károkra terjed ki, de egyéb, e szakmához kapcsolódó tevékenységre is vonatkoztatható.

Káresemény akkor következik be, ha a biztosítottal, annak alkalmazottjával, vagy a fedezetbe bevont alvállalkozójával szemben a megbízó kárigénnyel él.

Mire vonatkozik a fedezet?

Egyes biztosítók tágabban értelmezve, szinte az összes mérnöki tevékenységet fedezetbe tudják venni, míg más társaságok csak a tervezői tevékenységre vállalják a szakmai felelősségbiztosítást. Van olyan biztosító, ahol csak magasépítési-tervezés biztosítást vállalnak, és olyan is akad, ami a tervezői művezetést sem vállalja kiegészítő kockázatok között - érdemes tehát alaposan tájékozódni az ajánlatokról.

 

Mire köthető biztosítás?

A biztosítás megköthető az összes tervezési teljesítésre, az éves árbevétel alapján, illetve egy-egy projektre is - ám ez utóbbi arányaiban 30-50%-al drágább, mint egy éves keretszerződés.
Az ún. kárbejelentési időszak kiterjeszthető, ami azt jelenti, hogy az aktív fedezet megszűnése után felszínre került, de még az aktív fedezet időtartama alatt bekövetkezett károkra is térít a biztosító. A kötésre vonatkozó szabályok szolgáltatónként eltérőek.

 

Mire kell odafigyelni?

Ha a mérnöki iroda felelős műszaki vezetést is vállal, fontos, hogy a fedezet erre a feladatkörre is kiterjedjen.
Amennyiben cég projektbiztosítást köt, a bejelentési időszak időbeli kiterjesztése elengedhetetlen, hiszen az esetleges szakmai hibák rendszerint nem a munkavégzés alatt, hanem az azt követő hónapokban, években derülnek ki.

 

Miért érdemes megkötni?

Biztosítást kötni annyit tesz, mint felkészülni egy-egy előre nem látható, nem tervezett eseményere. Akár egy indokolatlan kártérítési igény, akár egy valóban elkövetett szakmai hiba olyan költségekkel terhelheti meg a tervező céget, melyet már csak nagy nehézségek árán, vagy egyáltalán nem tud önmaga finanszírozni.


Cikkek, hírek a tervezők felelősségbiztosításával kapcsolatban:

« VISSZA