Hasznos tudnivalók
Biztosításaink
Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
Autó gap
Casco biztosítás
Lakásbiztosítás
Családiház, ikerház biztosítás
Nyaralóbiztosítás
Építés alatt álló ingatlanok biztosítása/ lakosági építés szerelés biztosítás
Tervezői felelősségbiztosítás
Kivitelezők, műszaki vezetők felelősségbiztosítása
Vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása
Jövedelemkiesés biztosítás
CMR - fuvarozói felelősségbiztosítás
Könyvelői felelősségbiztosítás
Orvosi felelősségbiztosítás
Vállalkozások biztosítása
Kockázati életbiztosítás
Szakmai felelősségbiztosítás
Egészségbiztosítás

2014-02-24 10:03

Könyvelői felelősségbiztosítás

A számviteli dolgozók és könyvelők szakmai felelősségbiztosítása kiterjed az ügyfeleikre igazolhatóan az ő hibájukból kivetett hatósági bírságok megtérítésére, tulajdonosi kártérítési igények fedezetére, és minden olyan eseményre, ahol szakmai hiba következtében az ügyfeleiket kár érhette.

Káresemény akkor következik be, ha a biztosítottal, annak alkalmazottjával, vagy a fedezetbe bevont alvállalkozójával szemben a megbízó kárigénnyel él.

Miért van szükség szakmai felelősségbiztosításra?

 • Biztosítást kötni annyit tesz, mint felkészülni egy-egy előre nem látható, nem tervezett eseményere. Akár egy indokolatlan kártérítési igény, akár egy valóban elkövetett szakmai hiba olyan költségekkel terhelheti meg a tervező céget, melyet már csak nagy nehézségek árán, vagy egyáltalán nem tud önmaga finanszírozni.

 • A könyvelőirodák, adótanácsadók munkája nem egyenletesen oszlik el az év során. A bevallási, mérlegkészítési időszakok rendkívül megterhelőek, és egy-egy hosszabb munkanap és végtelen munkahét még a jól képzett, rutinnal bíró szakembereket is könnyen hibára kényszerítheti. Ezekben az esetekben nyújt fedezetet a felelősségbiztosítás.

 • A biztosítási fedezet erősíti az ügyfelek bizalmát a könyvelőirodával szemben, hiszen tudják, hogy egy esetleges hiba esetén a biztosító helyt áll az okozott károkért.  

Mire érdemes figyelni?

 • A felelősségbiztosítási kockázat rendszerint a biztosítási szerződés fennállása alatt nyújt fedezetet. Ha biztosítót vált, vagy megszünteti tevékenységét, érdemes a biztosítási időszak alatt bekövetkezett, de az adott időszakban még ismertlen károkra ún. fedezetkiterjesztést vásárolni. A kiterjesztett fedezet extraként, pótdíj ellenében igényelhető, amit jellemzően csak az utolsó biztosítási évben szükséges kifizetni.
   
 • A felelősségbiztosítás alapesetben harmadik személynek okozott károkra terjed ki, így pl. egy termelővállalat nem tudja a főállású könyvelő szakmai tevékenységét biztosítani.
   
 • Mulasztási bírságra vonatkozó kiegészítő fedezetre csak akkor van szükség, ha a könyvelő közvetlenül az ügyfél nevében jár el bevallások beküldésekor, hiszen ebben az esetben a mulasztási bírságot a könyvelőre hárítja a hatóság. Az ügyfelekre kirótt és a könyvelőirodásra áthárított mulasztási bírságra ellenben az alapfedezet is kiterjed.
   
 • Retroaktív, azaz visszamenő hatályú fedezet vásárlására is van lehetőség: minden olyan könyvelőirodának érdemes megfontolni a megvásárlását, amelyik tevékenységét már korábban megkezdte és nem rendelkezett felelősségbiztosításssal (kiterjesztett bejelentési időszakkal)! A retroaktív fedezet maximális ideje 12 hónap lehet.
« VISSZA