Cyberbiztosítás – nézzünk bele részleteiben

Mit értünk cyberbiztosításon?

 

A cyberbiztosítás védelmet nyújt a különböző cyber eseményekből eredő veszteségek ellen, beleértve a social engineering csalásokat és a zsarolóprogram-támadásokat.

A mindenre kiterjedő digitális függőség a vállalkozásokat soha nem látott kiberfenyegetéseknek teszi ki,  ami ellen az IT biztonság létfontosságú.

A mai kiberfenyegetések elképesztő formában és méretekben jelentkezhetnek, a kiberbűnözők  folyamatosan fejlesztik  technikáikat, hogy előnyben legyenek. A kibertámadás által érintett kisvállalkozások 60%-a hat hónapon belül megszűnik,  a kockázatok egész sora felléphez: működési zavarok,  adatvesztés,  jogi eljárások a cég ellen, hírnév rontás , akár váltságdíj kifizetéséből származó közvetlen pénzügyi veszteség.

A cyberbiztosítás egy olyan biztosítási termék, amelyet a cyber események legszélesebb körének fedezetáre terveztek, beleértve a zsarolóvírus-támadásokat, az adatvédelmi incidenseket és a social engineeringet.

A kibertámadások kezelésének költségei hatalmas terhet jelenthetnek bármely vállalkozás számára. Egy cyberbiztosítás megkötése azt jelenti, hogy a vállalkozások megosztják a kockázatot a biztosítóval. Az incidens teljes időszaka alatt fedezetet kaphatnak a pénzügyi veszteségekre, ami a talpraálláshoz szükséges.

A legjobb  cyberbiztosítások  nemcsak az incidensekre való gyors szakértői reagálást, hanem az üzleti helyreállítási szolgáltatásokat is kínálják, amire a vállalkozásnak e nélkül nem lenne költségvetése. A CFC az iparág legnagyobb kiberbiztonsági szakértői csapatát építette ki, amelynek küldetése, hogy megakadályozza az IT események bekövetkezését, gyorsan,  hatékonyan reagáljon, ha bekövetkeznek, és minél előbb helyreállítsa a vállalkozások működését – mindezek a biztosítottak számára külön díj nélkül elérhetőek.

A cyberbiztosítási fedezetek részei

A cyberbiztosítási kötvények fedezete két nagy kategóriába sorolható: a saját károkra nyújtott fedezet és a harmadik fél számára nyújtott fedezet.

Saját cyber károk

Azokat a pénzügyi veszteségeket fedezi, amelyeket a biztosított maga szenved el egy kiber esemény következtében, amely  a saját hálózatát érinti.

 

– Mit nyújt a fedezet: valós idejű támogatás és tanácsadás a kibereseménnyel kapcsolatban, jogi tanácsadás a vállalkozás esetleges jogi kötelezettségeivel kapcsolatban, a rosszindulatú szoftverek eltávolítására és az incidens kiváltó okának, valamint a hozzáférési adatoknak a meghatározására irányuló vizsgálatok költségei, az érintett személyek értesítésének költségei az adatok megsértéséről, stb.

– További fedezetek: Rendszerkárok és az üzemszünet – a vállalkozás számítógépes rendszereinek és adatainak visszaállítása a kibereseményt megelőző állapotba, valamint a rendszer leállásából eredő bevételkiesés.

– Kiberbűnözés: elektronikus pénzeszközök elvesztése, akár úgy, hogy a hacker közvetlenül a vállalkozás online bankszámlájáról lopott, akár úgy, hogy az alkalmazottakat szociális mérnöki csalások révén rávették, hogy csalárd számlákra küldjenek pénzt, valamint a kiberzsarolási eseményre válaszul fizetett váltságdíj visszatérítésének költségei.

Minden olyan vállalkozás, amely az üzleti tevékenységében számítógépes rendszerére támaszkodik, üzleti szempontból kritikus vagy érzékeny adatokat tárol, vagy elektronikus úton pénzt utal át, erősen ki van téve kiber kockázatoknak.

 

Harmadik fél számára nyújtott felelősségi kárfedezet

Fedezetet nyújt a vállalkozások ellenük indított felelősségi eljárásaira, amelyek a hálózatbiztonság vagy az adatvédelem területén bekövetkezett esemény miatt indulnak ellenük, például személyes adatok ellopásának megakadályozásának elmulasztása miatt. A tipikus kiberbiztosítások a következőkre terjednek ki:

– Károk: olyan károk, amelyeket a biztosított vállalkozásnak jogilag kötelessége fizetni harmadik feleknek.

– Költségek és kiadások: a biztosított vállalkozás felelősségre vonással szembeni védelmére  felmerült jogi költségek (gyakran kiterjed a felperes költségeire és kiadásaira is, ha a biztosított köteles azokat megfizetni).

– Szabályozási bírságok és büntetések: a szabályozó hatóságok és más szervek által kiszabott bírságok és büntetések.

Minden olyan vállalkozásnak, amely érzékeny ügyféladatokkal dolgozik, vagy felelős az ügyfél rendszereinek védelméért, fontos ez a fajta fedezet, beleértve a technológiai vállalatokat, pénzintézeteket, egészségügyi szolgáltatókat és kiskereskedőket.

 

Adatkárok

Képzelje el, hogy érzékeny adatokat lopnak el a vállalkozásából – legyenek azok akár alkalmazottak, ügyfelek vagy betegek adatai. Jelentős bírsággal számolhat, mivel a GDPR  2018-as rendelete 17,5 millió font vagy az éves globális forgalom 4%-a lehet a maximális bírság, attól függően, hogy melyik a magasabb. A jó hírnévnek okozott kár szintén jelentős költséget jelent. Az emberek kevésbé fogják megosztani adataikat egy olyan vállalkozással, amely ilyen incidensben érintett volt, ehelyett inkább egy versenytársat választanak.

A biztosító  fedezi a szabályozási költségeket és a kiberincidensek közvetlen következményeként kiszabott bírságokat, és szakértői PR-támogatást biztosít, ha a hírnév veszélybe kerül. A biztosítás nemcsak az elveszett adatok helyreállítására, hanem az adatok újbóli létrehozására is kiterjed. E szerint, ha az adatok nem állíthatóak helyre – például egy hacker törölte a biztonsági másolatokat -, akkor fedezi az adatok újbóli létrehozásához szükséges  költséget.

 

Üzemszünet

Minden kibertámadás elsődleges célja a megzavarás. Akár az Ön saját rendszerei, akár egy harmadik fél rendszerei ellen irányuló támadás, amely rendszerhibát és leállást okoz, katasztrofális hatással lehet az Ön kereskedelmi képességére, ami  üzemszüneti veszteséget eredményez.

Egy szállítmányozási vállalatot zsarolóprogram-támadás ért, amelynek során a kiberbűnözők titkosították az összes adatfájlt, beleértve az útvonalakat, a logisztikai információkat, a kulcsfontosságú kapcsolatokat, a készletmennyiségeket és a fizetési folyamatokat. A hackerek ezután 10 000 font váltságdíjat kértek a dekódoló kulcsért cserébe.

A kibertámadás miatt a vállalkozás az azt követő hónapban 80 000 eladástól esett el, ami közel 1 millió font bevételkiesést jelentett. Szerencsére a vállalkozásnak volt kiberbiztosítása, ez alapján az elszenvedett pénzügyi veszteség majdnem teljes egészében megtérült.

 

Cyberzsarolás

A cyberzsarolás általában emberi hibával vagy figyelmetlenséggel kezdődik – gondoljunk csak egy rosszindulatú linkre kattintásra vagy egy laptop elvesztésére – és váltságdíjjal végződik. Gyakori formái közé tartozik az adathalászat, a zsarolóprogram-támadások és a social engineering.

Ha követeléssel vagy váltságdíjjal szembesül, nehéz lehet eldönteni, hogy ki kell-e fizetni azt. Vajon a váltságdíj méltányos ár? És ha egyszer fizet, valóban átadják a dekódoló kulcsot? Mindeközben az Ön vállalkozása leáll, nem tud hozzáférni a rendszereihez és nem tud kereskedni az ügyfelekkel.

Ezért olyan értékes, ha egy szakértői csapat áll rendelkezésre. A biztosító csapata a “follow the sun” megközelítést alkalmazza, és éjjel-nappal dolgozik, hogy felderítse az incidensek kiváltó okát, és kiderítse, hogy ki kell-e fizetni a váltságdíjat. Ha igen, a kiberbiztosítás fedezi a költségeket.

Amire a legtöbb kiberbiztosító nem nyújt fedezetet

Minimális biztonsági szint

A kibertámadás idején a biztosítók gyakran megkövetelik, hogy a vállalkozás a kiberbiztonság egy bizonyos minimális szintjével rendelkezzen ahhoz, hogy a biztosítás érvénybe lépjen. Ez sok elutasított kárigényt eredményez, annak ellenére, hogy a vállalkozás kiberbiztosítást kötött.

 

Gépben keletkezett anyagi kár

Ha egy kibernetikai incidens miatt a hardver használhatatlanná válik, fedezi a biztosítás a csereköltségeket, amennyiben ez hatékonyabb és költséghatékonyabb, mint új firmware vagy szoftver telepítése az eszközre.

Átfogó biztosítás

Proaktív szolgáltatással az a cél, hogy a vállalkozások megelőzzék a kiberkockázatot, és széles körű fedezettel ez felbecsülhetetlen értékű azonnali nyugalmat biztosít.

 

Kérjen ajánlatot tőlünk és tudja meg, Önnek mennyibe kerülne! Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, és kollégánk hamarosan felkeresi Önt!