2022 október 9.-én jelent meg az Ipsos kutatása, mely ismét lesújtó képet ad a Magyar egészségügy állapotáról. Az, hogy a megkérdezettek 53%-a ítéli rossznak, vagy nagyon rossznak az egészségügy állapotát nem gondoljuk, hogy meglepő adat. Az, hogy az alvállalkozói kifizetések befagyasztásától és minden állami, így kórházi költés szigorú kontrolljáról hallhatóak vélt, vagy valós hírek csak tovább csökkenti az ellátórendszerbe vetett bizalmat. A várólisták pedig a finanszírozási struktúrának köszönhetően egyre hosszabbak.

Ezzel egy időben és érthető módon a magán egészségügy hasít. Sorra nyílnak a járóbeteg és egynapos sebészeti ellátásra szakosodott rendelők és klinikák. A szakemberek pedig arról számolnak be, hogy alig győzik teljesíteni a megnövekedett igényeket a magánellátás terén.  Rossz hír ugyanakkor a pácienseknek, hogy a magánegészségügyi ellátás költségei is dinamikusan nőttek az elmúlt időszakban. Ez annak ellenére igaz, hogy magánklinikák sorra számolnak be arról, hogy minimális eredménnyel, vagy akár veszteséggel zárták a legutóbbi üzleti évet, de úgy érzik, hogy ebbe a piacba érdemes befektetni. A magán egészségügyi ellátás költségeinek tehát csak további drágulása várható.

Fentiek alapján a magán egészségbiztosítás szerepe és jelentősége folyamatosan növekszik, hiszen: 

  • folyamatosan növekednek a magánellátás költségei és a folyamatot az infláció is pörgeti, ami egyre nagyobb terhet jelent a páciensekre nézve.
  • egyre nagyobb számban terelődnek át az egynapos műtéti ellátások is a magán egészségügybe. Ezek az ellátások pedig már jelentős költségvonzattal járnak
  • A munkáltatói gondoskodásnak egyre inkább része hazánkban is a vállalti egészségbiztosítási program, amely keretében a munkáltató biztosítással fedezi a dolgozói részére a szükséges magánellátásokat, így növelve a dolgozói elégedettséget és lojalitást, valamint csökkentve a betegségben töltött munkanapok számát.

Mi okozza a vállalati egészségbiztosítás növekvő népszerűségét ?

  • A munkaerő megtartás fontos eszköze
  • Az egy főre jutó átlagos díj jóval kedvezőbb egy csoportos egészségbiztosítás esetén, mint az egyéni szerződéseknél
  • A bérhez képest az egészségbiztosítás kedvezőbben adózik
  • Az egészségbiztosítási ráfordítás költsége bérként kifizetve nem jelent jelentős juttatást a dolgozók számára.
  • A gondoskodó vállalat képe egyre fontosabb a munkavállalóknak és munkáltatóknak.

    Vállalati egészségbiztosításról további részleteket találhat itt:

Egészség-biztosítás cégeknek