Hasznos tudnivalók
Biztosításaink
Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
Autó gap
Casco biztosítás
Lakásbiztosítás
Családiház, ikerház biztosítás
Nyaralóbiztosítás
Építés alatt álló ingatlanok biztosítása/ lakosági építés szerelés biztosítás
Tervezői felelősségbiztosítás
Kivitelezők, műszaki vezetők felelősségbiztosítása
Vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása
Jövedelemkiesés biztosítás
CMR - fuvarozói felelősségbiztosítás
Könyvelői felelősségbiztosítás
Orvosi felelősségbiztosítás
Vállalkozások biztosítása
Kockázati életbiztosítás
Szakmai felelősségbiztosítás
Egészségbiztosítás

2016-08-17 15:22

Megváltozott törvényi szabályozás- szükséges e még a vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása?

.

A 2014. márciusában életbe lépett törvény szabályozza a vezető tisztségviselők felelősségét. Eddig a törvény úgy határozta meg, hogy a cégvezető harmadik személynek szerződésen kívüli okozott kárért a vezető tisztségviselő, és a társaság egyetemlegesen felel. Ígykárokozás esetén mindkét szereplőtől követelhető a teljes kártérítés.
Erre a felelősségi körre alkották meg a biztosítók a D&O biztosítást, azaz a vezető tisztségviselők felelősségbiztosítását.
Azonban az új törvény megszünteti az egyetemleges felelősséget, harmadik félnek okozott nem szándékos károk esetén.

A kérdés az, hogy a törvényi változást követően érdemes- e D&O biztosítást kötnünk, illetve meglévő szerződésünket fenntartani nem felmondani évfordulóra?

A Ptk. 6:541. paragrafusának változása után a D&O Biztosítás legjelentősebb biztosítói kockázatai továbbra is fennállnak, hiszen a cég fog felelni a vezető által, harmadik félnek okozott károkért, de ezt a cég tovább háríthatja majd a károkozó vezetőjére csakúgy, mint eddig.

Biztosítói tapasztalatok alapján a kárigények legnagyobb része a vállalattól, vagy a tulajdonosoktól érkezik a biztosított vezető tisztségviselővel szemben és csak elvétve találkozni harmadik személy által a vezetővel szemben benyújtott kárigénnyel.
Így a  vezetői felelősségbiztosítások nem vesztik értelmüket a Ptk. 6:541. paragrafusának változása után sem, hiszen a cég fog felelni a vezető által, harmadik félnek  okozott károkért, de ezt a cég tovább háríthatja majd a károkozó vezetőjére csakúgy, mint korábban. A nagyobb kockázatot jelentő vezetői felelősség pedig változatlan formában fennáll, azaz a társaságnak, tulajdonosoknak, hitelezőknek okozott károkért változatlan formában felel a vezető.

A cégvezetők a jelen jogi környezetben is felelősséggel tartoznak saját cégük felé, mind szándékosság, mind gondatlanság esetén. Annak ellenére, hogy a bíróság által jogerősen megállapított szándékosság egy biztosítást kizáró esemény, a vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása (D&O) ebben az esetben is fontos védelmet nyújthat, mivel szándékosság gyanúja esetén az új Ptk. módosítást követően is perbe hívható a vezető tisztségviselő és a jogi védekezés költségei egy ilyen esetben jelentős összegű kiadást jelenthetnek. A vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása fedezetet nyújt a jogvédelmi költségek fedezetére, a szándékosság jogerős megállapításáig, a teljes kártérítési limit erejéig .

Fentieket figyelembe véve a Vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása továbbra is valós kárigényekre nyújt fedezetet.

 

 

« VISSZA