Hasznos tudnivalók
Biztosításaink
Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
Autó gap
Casco biztosítás
Lakásbiztosítás
Családiház, ikerház biztosítás
Nyaralóbiztosítás
Építés alatt álló ingatlanok biztosítása
Tervezői felelősségbiztosítás
Kivitelezők, műszaki vezetők felelősségbiztosítása
Vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása
Jövedelemkiesés biztosítás
CMR - fuvarozói felelősségbiztosítás
Könyvelői felelősségbiztosítás
Orvosi felelősségbiztosítás
Vállalkozások biztosítása
Kockázati életbiztosítás
Szakmai felelősségbiztosítás
Egészségbiztosítás

2014-01-29 15:29

Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, mint azt neve is mutatja, kötelező minden gépjármű tulajdonosnak és üzembentartónak, enélkül senki nem vehet részt a közúti forgalom- ban. Aki nem rendelkezik a szükséges biztosítással, bírságra, gépjármű forgalobol való kivonására, illteve büntetődíjra számíthat.  A kgfb az általunk másoknak okozott károkat téríti meg.

A gépjármű biztosítás előnye

Mint azt tudjuk, a gépjármű felelősségbiztosítás kötelező. Ha valakinek nincs, nem is vehet részt közúti forgalomban.  Szerződés hiányáért büntetést kell fizetni, ami egyrészt a fedezetlenségi díj, másrészt a kiszabott hatósági bírság összegéből tevődhet össze.    

A gépjármű biztosítás azon túl, hogy kötelező, számos előnnyel jár. Gondoljunk csak bele, hogy ha nem lenne kötelező, és velünk úgysem történhet semmi alapon, nem kötnénk szerződést, aztán mégis bekövetkezik a baj: balesetet okozunk. Az ilyen károk egy kész vagyonba kerülnek, amit, még ha ki is tudunk fizetni, nagy kiesésnek számít, hiszen senki sem tart a zsebében több százezer, vagy millió forintot. Ám mivel a gépjármű felelősségbiztosítás kötelező, ezért balesetek esetén szerencsénkre ez a probléma megoldódik, hiszen a biztosító kifizeti az okozott kár javításának a szervizelésének, a személyi sérülésnek következtében fellépő költségeket.

Ezért érdemes minél jobb biztosítást kötnünk gépjárművünkre, hogy ha valami szörnyű baleset folytán bekövetkezik a baj, legyen hova fordulnunk segítségért.

Oldalunkon számos gépjárműhez kapcsolódó biztosítás kalkulátorát megtalálja, tekintse meg őket!

gépjármű felelősségbiztosítás

Díjfizetés szabályai :
kötelesek vagyunk kgfb szerződést kötni az autó megvásárlásának napjától, és a biztosítás díját rendszeresen fizetni mindaddig, amíg a gépjármű a nevünkön, vagy, amíg forgalomban van. Ha ezt elmulasztjuk, vagy a ez esedékes díjat csak részben fizetjük be, a biztosításunk megszűnik.

Ha nem fizetjük be időben a biztosítási díjat és a szerződés megszűnik, annak három kiemelt következménye van: 

 • Fedezetlenségi díjat kell fizetni, ami az eredeti költség kb 700%-a 
 • Az önkormányzat kivonja a gépjárművet a forgalomból
 • Kár okozása esetén behajtják az üzembentartón/tulajdonoson az okozott kár összegét

A szerződés halasztott díjfizetéssel jön létre, ami azt jelenti, hogy a biztosító a szerződéskötéstől számított 30 napon belül küldi el a biztosítási kötvényt és az első díjbekérőt, amelyet a kockázatviselés kezdetétől számított 60 napon belül be kell fizetnünk.

Amennyiben e-gépjármű felelősség biztosítást kötöttünk, és díjfizetés módjaként utalást választottunk, a biztosító e-mailen küldi  a dokumentumokat. Ha a spam szűrő kukába rakja a biztosítói számlát, akkor is gondoskodni kell a díjfizetésről.

Baleseti adó :

2012.01.01.-től bevezettek egy új adónemet, az úgynevezett a baleseti adót - ezt minden kgfb-t kötőnek fizetnie kell. Ennek díját, a biztosítással együtt, a biztosító szedi be: a befizetésünkből előbb továbbutalja az adót a hatóságnak, és csak ez után könyveli le a fennmaradó összeget a szerződésünkre - így, ha nem fizetjük ki a baleseti adót, akkor díjelmaradásban lesz a szerződésünk.
Az adó mértéke az éves biztosítási díj 30%-a - van azonban egy felső korlát, mely szerint az éves adó legfeljebb 83 forint/nap/gépjármű lehet.

 

Szerződéskötés - mire érdemes figyelni?

 • Ellenőrizzük előző szerződésünknél a biztosítási évfordulót, tekintettel arra, hogy 2010.01.01.-től változott az erre vonatkozó jogszabály - így a biztosítási évforduló új szerződés esetén a kockázatviselés kezdete lesz. Természetesen a 2010.01.01. előtt tulajdonunkba került autó kötelező gépjármű felelősségbiztosítás évfordulója továbbra is  december 31.
 • A bonus-malus besorolásunkat és a kárelőzmény adatainkat is pontosan adjuk meg, mert ezek is díjbefolyásoló tényezők!
 • Amennyiben inkasszót jelöltük meg a díjfizetés módjára, fontos, hogy a bankunknál gondoskodjunk ennek beállításáról.
 • A kgfb szerződést évforduló előtt minimum 30 nappal kell felmondani, azonban 60 napnál korábban nem lehet.
 • Az előző szerződésünk adatait pontosan adjuk meg, különben a biztosító nem tudja lekérdezni a rendszerből a kárelőzmény adatokat, így a bonus-maulus besorolásunkat visszateheti A0-ba, így nem érvényesíti a kedvező káralakulásunk szerinti kedvezményt. 

 

Kötelességeink a szerződéssünkkel kapcsolatban

 • Fizessünk időben! Ha nem tesszük, az esedékessétől számított 60. napon a biztosító díjnemfizetés miatt törli a szerződést, amely csak az úgynevezett fedezetlenségi díj kifizetésével köthető újra.
 • Ha a szerződésben szereplő adatok módosulnak, azt kötelesek vagyunk 8 napon belül, írásban bejelenteni a biztosítónak.

 

Mi a teendő káresemény esetén?

Amennyiben közúti baleset részese volt, az alábbiakat kell tennie:

 • Ha a felelősség tisztázott, és nem történt személyi sérülés, a baleseti bejelentőt  a helyszínen ki kell tölteni, a károkozónak a nyomtatvány aljára ráírni, hogy a "felelősségemet elismerem"; végül a felek aláírásukkal hitelesítik a dokumentot. Amennyiben a balesetben részt vevők nem tudják eldönteni, hogy ki okozta a kárt, rendőrt kell hívni, aki eldönti ki a károkózó - azonban fotnos tudni, hogy  rendőri intézkedés esetén a hatóság büntetést szab ki a közlekedési szabályokat megszegő félre!
 • Személyi sérülés esetén minden esetben értesíteni kell a rendőrséget!
 • Mindig ellenőrizzük a másik fél adatainak valósságát!
 • A biztosítónak a kárt 8 napon belül, mindkét félnek be kell jelentenie. A kárszemléző cég ezután felveszi a kapcsolatot a károsulttal, és elindítja a kárrendezést.
 • Lehetőleg készítsünk fényképeket és írjuk fel az esemény tanuinak elérhetőségét, felkészülve arra az esetre, ha a másik fél megváltoztatja felelősség elismerő nyilatkozatát.

A PSZÁF kiadott egy ajánlást a biztosítóknak a kárrendezés folyamatáról, melyet itt olvashat, a  kötelező gépjámű felelősségbiztosításra vonatkozó törvényeket itt találja.

 


Cikkek a kötelező gépjármű felelősségbiztosítással kapcsolatban:

 

 

« VISSZA