Hasznos tudnivalók
Biztosításaink
Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
Autó gap
Casco biztosítás
Lakásbiztosítás
Családiház, ikerház biztosítás
Nyaralóbiztosítás
Építés alatt álló ingatlanok biztosítása/ lakosági építés szerelés biztosítás
Tervezői felelősségbiztosítás
Kivitelezők, műszaki vezetők felelősségbiztosítása
Vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása
Jövedelemkiesés biztosítás
CMR - fuvarozói felelősségbiztosítás
Könyvelői felelősségbiztosítás
Orvosi felelősségbiztosítás
Vállalkozások biztosítása
Kockázati életbiztosítás
Szakmai felelősségbiztosítás
Egészségbiztosítás

2016-04-19 14:12

Április 28-ig még megnyittathatók az Astra biztosítós kárakták

Az eredeti, márciusi határidőnél hosszabb ideig, április 28-ig kezdeményezhetik a román Astra biztosítóval szembeni káruk rendezését a magyar ügyfelek a román pénzügyi felügyeletnél - nyilatkozta Szabó József, az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának igazgatója az MTI-nek.

Ismertette, hogy a román bíróság április 28-ra halasztotta az Astra Biztosító felszámolásáról szóló jogerős döntés meghozatalát. A román pénzügyi felügyelet (ASF) eközben úgy döntött, hogy a károsultak március után is, egészen a felszámolás jogerőre emelkedéséig kezdeményezhetik a román felügyelet mellett működő garanciaalapnál káraktájuk megnyitását.

Ez azt jelenti, hogy - amennyiben ezt eddig esetleg még nem tették meg - az érintett magyar károsultaknak még továbbra is lehetőségük van a kárrendezés megindítását szolgáló kérelmük és kárbejelentő lapjuk beadására. E magyar nyelvű nyomtatványok kizárólag írásban nyújthatók be az ASF mellett működő román biztosítási garanciaalaphoz (FGA) úgy, hogy azoknak 2016. április 28-ig be is kell érkezniük oda.

Ezeken a dokumentumokon túl az ismert kár- és díjigények a felszámolás jogerős elrendelésének időpontja után 90 napig nyújthatók majd be.

Szabó József hangsúlyozta, az Astra Biztosítóval kapcsolatos magyarországi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) károk kifizetését nem az FGA, hanem a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) végzi itthon, már jelenleg is. Az FGA-hoz tehát csak az Astra Biztosítóval szembeni nem kgfb jellegű - például casco, lakás- vagy utasbiztosítási szerződés alapján fennálló - kárigényekkel kell fordulni - jegyezte meg az igazgató. Azt is javasolta, hogy az Astra Biztosító magyarországi fióktelepének esetleg korábban már beadott igények kapcsán is érdemes megnyittatni a káraktát az FGA-nál.

A nem károsultaknak, hanem a bármely biztosítási szerződés (ideértve a kgfb-t is) alapján befizetett, de meg nem szolgált biztosítási díjak visszatérítését igénylőknek nem kell káraktát megnyittatniuk. Ők ugyanis nem kár, hanem egyéb igény alapján kapnak majd kifizetést - mondta el Szabó József.

Hozzátette: az Astra Biztosító felszámolásának jogerős kimondását követően a magyar érintetteknek - ha ezt a korábbi nyomtatványok beküldésével együtt még nem postázták - még további 90 napjuk lesz arra, hogy egy kárkifizetési kérelem és egy felelősségi nyilatkozat elküldésével immár a konkrét kifizetéseket kezdeményezzék. Az FGA azt követően teljesít kifizetéseket a bejelentett, elismert igényekre a követeléssel élőknek, hogy a felszámolásról szóló döntés jogerőssé, véglegessé válik.

Az FGA számára tehát többféle kérelmet kell kitölteni, ezek, s az elküldésükkel kapcsolatos tudnivalók a román garanciaalap honlapján, illetve ügyfélszolgálatán érhetők el.

A Magyar Nemzeti Bank - amely nem felügyeli az Astra Biztosítót - az érintett magyarországi fogyasztók védelme érdekében nyújt honlapján folyamatos tájékoztatást a román Astra Biztosító károsultjainak, ügyfeleinek kártérítésére vonatkozóan - mondta el Szabó József.

« VISSZA